W zakładzie produkcyjnym Nestlé w Kargowej w woj. lubuskim, gdzie powstają m.in. batony i wafelki, trwają prace mające na celu odzysk energii z komina pieca wypiekającego wafle. Metamorfozę przechodzi także cały system wytwarzania ciepła. W efekcie tych ekologicznych inwestycji, które zakończą się w pierwszym kwartale 2016 roku, zużycie gazu wykorzystywanego na cele cieplne w fabryce w Kargowej zmniejszy się o 38%, a zużycie wody w kotłowni aż o 61%.
Efektywne wykorzystanie ciepła
Odzysk energii z pieca, w którym wypiekane są m.in. waflowe listki wykorzystywane do produkcji batonów, będzie możliwy dzięki zainstalowaniu na kominie tego pieca wymiennika ciepła. Wymiennik pozwala na uzyskanie 120kW dodatkowej mocy cieplnej. Dzięki tej energii podgrzewana będzie woda, którą następnie można wykorzystywać do celów technologicznych, czyli na przykład do ogrzewania zbiorników i instalacji w fabryce. W efekcie spowoduje to zmniejszenie zapotrzebowania na produkcję ciepła w tradycyjnej kotłowni o 5-8% w zależności od pory roku, a to przełoży się na zmniejszenie zużycia gazu i emisji dwutlenku węgla.
Nowoczesna kaskada kotłowni
Inwestycja związana z piecem jest realizowana równolegle z całkowitą zmianą systemu wytwarzania ciepła. Dużą kotłownię parową, będącą standardem jeszcze kilka lat temu, zastąpi nowoczesna kaskada kotłowni wodnych, w których para wytwarzana będzie poprzez małe wytwornice bezpośrednio w miejscu zużycia.
? Rozwiązanie to jest znacznie bezpieczniejsze, wpłynie też na 38-procentową redukcję zużycia gazu wykorzystywanego na cele cieplne w fabryce oraz 61-procentową redukcję zużycia wody w kotłowni. Nestlé stara się minimalizować negatywny wpływ na środowisko we wszystkich aspektach swojej działalności i stosować innowacje w całym łańcuchu produkcji i dystrybucji, tak aby wywierać na pozytywny wpływ na ekosystem ? przekonuje dyrektor fabryki, Jakub Żurowski.
fot. Nestle